مراقبت های بعد از عمل بینی برای بهبودی مناسب و موفقیت آمیز جراحی نیاز است. فرآیند بهبودی ممکن است بسته به نوع خاص جراحی انجام شده متفاوت باشد، اما مراحل کلیدی مشترکی وجود دارد که بیماران باید آنها را دنبال کنند تا التیام، کاهش ناراحتی و دستیابی به بهترین نتیجه ممکن را تضمین نمایند.
این مقاله مروری جامع بر دستورالعمل های مراقبت پس از عمل جراحی بینی ارائه خواهد داد. ما موضوعاتی مانند مدیریت درد و تورم، مراقبت صحیح از زخم، محدودیت های فعالیت و زمان بازگشت به روال عادی روزمره را پوشش خواهیم داد.
اهمیت مراقبت های بعد از عمل بینی چیست؟
جراحی بینی میتواند به شما کمک کند تا آسانتر نفس بکشید و از ظاهر جدید خود لذت ببرید. انتخاب جراح ماهر در نتیجه نهایی عمل بسیار تاثیرگذار است، اما با این حال بخش قابل توجهی از پروسه بهبودی پس از جراحی به خود بیمار بستگی دارد. برای به دست آوردن نتیجه مناسب و عدم بروز مشکلات، انجام توصیهها و مراقبت های بعد از جراحی بینی که به وسیله بهترین جراح بینی تجویز میشود، اهمیت بسیاری دارد.
جراح برای عمل زیبایی به کمتر از ۲ ساعت زمان نیاز دارد، اما فرد پس از عمل دوران نقاهت طولانیتری را باید سپری کند تا عوارض آن از بین برود. دوران نقاهت این جراحی و بهبود هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. طول دوره بهبود بعد از عمل بینی، معمولا ۳ تا ۴ روز بوده و طول دوره پانسمان نیز به روند عمل و تشخیص پزشک بستگی دارد که معمولا بین ۶ تا ۱۰ روز است. کسب نتیجه رضایتبخش پس از عمل به مراقبتهای پس از عمل بستگی دارد.
1. مراقبت های بعد از عمل بینی در زمان استراحت چیست؟
نحوه نشستن، خوابیدن و دراز کشیدن و در کل نحوه استراحت کردن در “مراقبت های بعد از عمل بینی” از مهم ترین نکات قابل توجه است که در صورت رعایت نکردن، روند بهبودی کامل نمیشود و بینی دچار عوارض ناخوشایندی خواهد شد. موارد زیر را حتما بعد از عمل مورد توجه قرار دهید:
- بعد از ترخیص از بیمارستان و بازگشت به منزل، باید روی رختخواب خود دراز بکشید و دو بالش نرم را زیر سر قرار داده و بالشی دیگر را در قسمت شانهها قرار دهید تا شانهها به آن تکیه بدهد.
- هنگام دراز کشیدن و یا برای نحوه خوابیدن بعد از عمل بینی به هیچ عنوان به پهلو نیفتید و تا جایی که میتوانید دو بالش کوچک را در هر دو طرف سر خود قرار دهید تا از به پهلو افتادنتان جلوگیری کند.
- میتوانید هرزگاهی از رختخواب بیرون بیایید و چند قدم در اتاق خود راه بروید، دستشویی بروید و مجدد به رختخواب خود بازگردید.
- حدود یک الی دو هفته پس از جراحی بینی به حالت سربالا باشید و به هیچ عنوان سر را به جلو و پایین خم نکنید.
- برای دراز کشیدن، نشست و برخاست از کسی کمک بگیرید چون در این دوران بیشتر از هر زمان دیگری سرگیجه خواهید داشت.
- با دهان باز بخوابید.
- در این دوران از خندیدن، گریه کردن و پرحرفی کاملا خودداری نمایید.
- تا زمان بهبودی کامل سعی کنید در مکانهای شلوغ حضور نداشته باشید و روند استراحت خود را در منزل کامل کنید.
2. مراقبت های بعد از عمل بینی در تغذیه
تا 24 ساعت پس از عمل از کمپرس یخ بر روی چشمها و نواحی اطراف بینی که دارای کبودی و ورم است، استفاده کنید.
معمولا پزشکان توصیه میکنند تا حدود دو ساعت پس از عمل چیزی را میل نکنید. اما بعد از گذشت یک الی دو ساعت پس از جراحی، تا حدود دو هفته غذای میکس شده و نرم را که نیازی به جویدن ندارند، در تغذیه خود قرار دهید. مانند کته، سوپ، فرنی، پوره سیب زمینی، شیر گرم، انواع آبمیوه و موارد این چنینی. برخی نکتههای دیگری که در تغذیه باید رعایت کنید شامل موارد زیر است:
- برای بهبود کبودیها و ورم صورت میتوانید آبمیوه طبیعی هر نوع میوه را مصرف کنید.اما آب کرفس و آب آناناس کمک بیشتری به بهبود کبودیها میکند.
- از مصرف هرگونه دخانیات نظیر سیگار و قلیان پرهیز شود.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع و سر ساعت مصرف کنید.
- حتما با دهان باز عطسه کنید اما در صورتی که عطسه مداوم بود، قرص آنتی هیستامین را مصرف کنید. چرا که جراحی بینی در برخی از فصول ممکن است با آلرژی و حساسیت همراه باشد و عطسه کردن هم در تکان خوردن گچ بینی تاثیر میگذارد. بنابراین پزشکان برای جلوگیری از این مورد قرص آنتی هیستامین را توصیه میکنند. میتوانید در مورد بهترین فصل عمل بینی تحقیق کنید.
- از مصرف هر گونه نوشابههای گازدار و الکلی پرهیز کنید.
- سعی کنید در این دوران از مصرف غذاهای ادویهای و تند یا هر گونه ترشیجات پرهیز کنید.
- توجه داشته باشید مصرف هر گونه تخمه، آجیل و تنقلات دیگر که به سختی جویده میشوند، در این دوران کاملا ممنوع است.
- برای مصرف هر گونه مایعات میتوانید از نی استفاده کنید.
3. مراقبت های بعد از عمل بینی در فعالیتهای روزانه
در مراقبتهای بعد از عمل بینی از انجام هر گونه ورزشهای سنگین نظیر تمرینات هوازی، استقامتی، یوگا، بدنسازی و … تا 6 الی 7 هفته بعد از جراحی خودداری کنید. برخی فعالیتهای روزانه ممکن است بعد از عمل، به سلامت و شکل بینی شما آسیب بزند که در ادامه به آنها میپردازیم:
- از بلند کردن اجسام سنگین جلوگیری کنید.
- به هیچ عنوان به انجام کارهای سخت و سنگین نپردازید.
- سعی کنید در مقابل آفتاب قرار نگیرید در غیر این صورت میتوانید از کلاههای آفتابی لبهدار و یا عینکهای بدون فریم استفاده کنید.
- از رفتن به استخر تا 45 روز پس از جراحی خودداری شود و در صورت رفتن، از شیرجه زدن پرهیز کنید.
- از رفتن به سونا تا پایان ماه دوم دوره نقاهت بینی به علت ایجاد ورم پرهیز شود.
- در دوره نقاهت بینی تا یک هفته پس از عمل نباید گچ و پانسمان بینی خیس شود. پس از گذشت 7 الی 10 روز میتوانید حمام کنید و سپس اسپلینت یا گچ بینی را نزد پزشک در بیاورید.
- تا درآوردن اسپلینت و بخیههای بینی میتوانید صورت خود را با تونر یا دستمال مرطوب تمیز کنید.
- به هیچ عنوان از آب داغ در حمام استفاده نکنید.
- توصیه میشود تنهایی حمام نکنید و از کسی کمک بگیرید.
- پس از دو روز جراحی میتوانید تنها موی سر خود را زیر آب بدون آنکه گچ بینی خیس شود، بشویید.
مهمترین نکات مراقبت های بعد از جراحی بینی
برخی از مراقبت های بعد از جراحی بینی با توجه به نوع بینی افراد متفاوت است و نمیتوان یک توصیه واحد به تمام افراد کرد. فرد دارد بینی گوشتی پس از جراحی به مراقبتهای بیشتری در مقایسه با سایر انواع بینی نیاز دارد. گاهی اوقات نیاز است که به توصیه پزشک ماساژ انجام شود؛ در نتیجه علاوه بر رعایت نکات ذکر شده در بالا و باید به رعایت نکته به نکته توصیه های پزشک خود بپردازید تا بتوانید به بهترین فرم بینی دست پیدا کنید. تعدادی از نکات مهم در دوران نقاهت عمل بینی به شرح زیر است:
1. تمیز کردن بینی
یکی دیگر مهم ترین مراقبت های بعد از عمل بینی، تمیز نگه داشتن بینی است. تمیز کردن بینی پس از عمل شاید کمی دشوار باشد اما در مواقعی لازم است که انجام شود. بنابراین در چنین شرایطی می توانید قسمت بیرونی بینی را با پنبه ای آغشته به هیدروژن پراکسید (آب اکسیژنه) تمیز کنید. برای این کار می توانید از یک گوش پاک کن هم کمک بگیرید و آن را آغشته به این ماده نمایید و سپس به آرامی قسمت های بیرونی را تمیز کنید.
بعد از برداشتن پانسمان بینی هم، بینی باید هر روز دو بار تمیز شود تا چربی پوست پاک گردد. چون در صورتی که بیمار این کار را نکند چربی پوست باعث می شود که بینی مدت زمان بیشتری ورم داشته باشد. ولی باید این کار را در نهایت آرامش انجام دهید.
2.عطسه کردن بعد از عمل
بعد از عمل تا وقتی که پانسمان برداشته نشده است، بیمار باید سعی کند عطسه نکند. ولی از آنجا که اغلب این مورد به صورت ارادی انجام نمی شود، در صورت لزوم باید عطسه را مانند سرفه یعنی تنها از طریق دهان انجام دهید.
3. عینک زدن بعد از عمل جراحی
بعد از عمل جراحی تا وقتی که گچ روی بینی بیمار برداشته نشده است، می توانید از عینک استفاده نمایید. اما بعد از این مرحله بهتر است که تا 6 هفته عینک روی بینی قرار نگیرد. مراقبت بعد از جراحی بسیار مهم است و اگر وزن عینک روی بینی فشار وارد کند، ممکن است باعث تغییر شکل بینی شود. توصیه می شود که بیمار بعد از جراحی به جای عینک از لنز استفاده نماید.
4. تب بعد از عمل جراحی
بعد از عمل افزایش درجه حرارت بدن تا 37/5 درجه به علت از دست دادن آب بدن طبیعی است. اگر شدت تب، بالای این مقدار بود حتما به پزشک مراجعه شود.
5. ورزش و جراحی
انجام دادن ورزش و فعالیت های سنگین باید برای مدتی پس از عمل متوقف شود. فشاری که در نتیجه انجام این حرکات به فرد وارد می شود، می تواند منجر به بروز درد، خونریزی، تورم، کبودی و تغییر فرم بینی شود. اما در صورت لزوم می توانید با پزشک خود مشورت کنید تا بلکه پس از مدت کوتاهی انجام برخی حرکات سبک را برایتان مجاز کند.
عدم توجه به مراقبت های بعد از جراحی بینی چه عواقبی دارد؟
برای جلوگیری از بخش زیادی از عوارض جراحی، شما باید مراقبت های بعد از عمل بینی را رعایت کنید؛ در واقع این عمل یک پروسه سه مرحله ای است که تمام این مراحل باید به درستی انجام شوند تا ثمره آن رضایتبخش باشد. در این مراحل برخی از وظایف برعهده جراح و برخی دیگر برعهده بیمار است.
پس از اینکه بینی جراحی میشود، مدتی زمان نیاز دارد تا بافتهای آن ترمیم شده و بهبودی حاصل شود. در این مدت برای اینکه مشکلی ایجاد نشود، زخمها عفونت نکنند، ظاهر بینی کج یا فرورفته نشود و سریعتر نتیجه پایانی قابل رویت گردد، لازم است بیمار به خوبی دستورالعملهای مراقبتی را انجام دهد. برخی از عوارضی که در اثر رعایت نکردن مراقبت های بعد از جراحی بینی ممکن است ایجاد شوند، عبارتند از:
1. تورم بینی پس از جراحی
2. ماندن جای زخم و آتل پس از جراحی
3. اختلالات تنفسی پس از جراحی
4. چسبندگی داخل بینی
5. مشکلات بویایی پس از جراحی
6. نامتقارن شدن سوراخهای بینی
7. پاره شدن رگ خونی روی پوست
8. هماتوم یا جمع شدن خون در زیر پوست
9. خون دماغ شدن
10. کبودی اطراف چشم پس از عمل
نتیجهگیری
مراقبت های بعد از عمل بینی، بسیار مهم هستند تا پروسه درمان به درستی انجام شود. برای تسریع روند بهبودی و جلوگیری از بروز یکسری از مشکلات جراح لیستی از کارهایی که باید توسط بیمار برای مراقبت از خود باید انجام گیرد را ارائه میدهد.
توصیه میشود همهی نکات مهم مراقبت های بعد از جراحی بینی را رعایت کنید، چرا که هدف از انجام این مراقبت ها تنها تسریع روند بهبودی، کاهش عوارضهای خطرناک برای بیمار و نتیجهی نهایی عمل است. در نتیجه برای اینکه رضایت کافی را در خصوص جراحی خود داشته باشید، حتما نکات توصیه شده را رعایت نمایید.